Evenimentele zilei de 20 septembrie în timp…

Baia Mare: vedere panoramică – Centrul Vechi

20 septembrie 1347 – Atestarea documentară al orașului Baia Mare, într-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I al Ungariei. (Csoma Gheorghe, Baia Mare – 670, Editura Helvetica, Baia Mare, 1999, p. 46.)

Orașul a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1329, la 29 mai, sub numele Râul Doamnelor, (Rivulus Dominarum) într-un act al cancelariei regelui Ungariei Carol Robert de Anjou și s-a dezvoltat ca un centru aurifer în secolele 14-15. Documentul din anul 1329 nu s-a păstrat, conținutul său fiind rezumat într-un act din anul 1479. (Csoma Gheorghe, Baia Mare – 670, Editura Helvetica, Baia Mare, 1999, p. 45.)

Actul eliberat de cancelaria regelui Ludovic I de Anjou, la data de 20 septembrie 1347, reprezintă una dintre cele mai timpurii mărturii scrise, care s-au păstrat, privind importanța minelor din Baia Mare și Săsar (maghiară Zazurbanya, inclusă acum în Baia Mare) și cuprinde o serie de privilegii acordate centrelor miniere și locuitorilor săi de către rege, orașul Baia Mare fiind deja un oraș liber regal.

Ziua Bucureștiului – În această zi, în anul 1459 a avut loc prima mențiune documentară a cetății Bucureștilor, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Ţării Româneşti. Acesta era redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești.  

București în sec. XVII

În acest hrisov, Vlad Tepeș întărea lui Andrei cu fiii săi, lui Iova, lui Drag şi unui al patrulea, al cărui nume nu se mai poate citi, proprietatea lor, scutindu-i totodată de dări şi „slujbe”.

Legenda spune că Bucureștiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur, însă conform altei variante, mai probabilă, actuala capitală a României a fost întemeiată de către Mircea cel Bătrân la sfârșit de secol XIV.

1519 – Începe expediția în jurul lumii a lui Fernando Magellan, navigator portughez aflat în slujba regelui Spaniei; flota era compusă din cinci corăbii. A fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii.

1702 – Este inaugurat Palatul de la Mogoşoaia, aşa cum stă scris pe pisania din foişorul de pe latura de răsărit a clădirii.

1850 – Apare la Paris, „România viitoare”, revistă politică sub redacţia unui grup de exilaţi români care, după înăbuşirea Revoluţiei române de la 1848, au fost obligaţi să trăiască în Franţa.

1862 – Se inaugurează cursurile Şcolii Militare de la Bucureşti în prezența domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

1866 – S-a născut la Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, marele poet român George Coşbuc, al șaptelea dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coșbuc și ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu; (d. 09.05.1918).

1876 – S-a născut Alexandrina Cantacuzino, activist politic, filantrop, diplomată, feministă (d. 1944).

1913 – Se dispută primul meci oficial de rugby din ţara noastră.

1915 – A încetat din viaţă omul de cultură şi teologul Ioan Micu Moldovan, membru al Academiei Române; a desfăşurat o intensă activitate politică şi culturală pentru emanciparea românilor transilvăneni, fiind unul dintre autorii „Declarației”de la Blaj (n. 13 iunie1833).

1918 – Se constituie, la Paris, „Consiliul Naţional al Unităţii Româneşti”. Acest organ reprezentativ al României a desfăşurat o intensă activitate în favoarea idealurilor de unitate naţională (preşedinte – Take Ionescu; vicepreşedinţi – Vasile Lucaciu, Octavian Goga).

1920 – A încetat din viață Teodor Teodorescu, compozitor român (n. 1876).

1923 – S-a înființat, la București, Liga sportivă – liga de hipism constituită pentru a apăra adevărații susținători ai sportului hipic de lăcomia organizatorilor de pariuri.

1934 – Se naște Marian Hudac, actor român (d. 1996); (teatru: „Ondine”, „Bădăranii”, „Coana Chiriţa”).

1940 – Începe procesul de evacuare a populaţiei din teritoriul cedat Bulgariei (Cadrilaterul) în urma tratatului de la 7 septembrie 1940, procesul avea să se încheie la 1 octombrie 1940.

1946 – A apărut, la București, săptămânalul politic, social și cultural „Contemporanul”.

1946 – Se desfășoară prima ediție a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes; primele filme prezentate au fost „Diligenţa” în regia lui John Ford, „Regula jocului” de Jean Renoir şi „Cavalerul fără spadă” de Frank Capra.

1946 – Se naște Laura Lavric, cântăreață română de muzică populară.

1948 – Se naște Dan Grigore Adamescu, om de afaceri român (d. 2017).

1952 – Se naște Ileana Ciuculete, cântăreață română de muzică populară (d. 2017).

1968 – Se inaugurează Uzina de Autoturisme de la Piteşti, prima de acest gen din România.

1972 – Se naște Victor Ponta, politician român.

1974 – Are loc inaugurarea oficială a drumului naţional „Transfăgărăşan”, magistrală cu o lungime de peste 90 de kilometri, situată la o altitudine de 2.040 de metri. Aceasta străbate Munții Carpaţi și unește județele Argeș și Sibiu. Transfăgărășan, supranumit „Drumul printre nori”, a fost construit între anii 1970 și 1974.

Transfăgărășan în 1974

1980 – Începe primul război din Golf, între Irak şi Iran, care avea să se încheie opt ani mai târziu. Irakul denunţa Acordul de la Alger din 1975, revendicând unele teritorii ; în conflictul iraniano-irakian au murit peste un milion de oameni.

1982 – Are loc zborul inaugural al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11, în prezența oficialităților statului român.

1986 – A încetat din viață lingvistul și filologul român Iorgu Iordan, membru al Academiei Române, întemeietor al Institutului de Filologie Română „Al. Philippide” din Iași.

1990 – Osetia de Sud îşi declară independenţa faţă de Georgia.

1994 – A încetat din viață Damian Ureche, poet român (n. 1935).

1998 – A încetat din viață Ion Marinescu, actor român (n. 1930).

2019 – Aproximativ 4 milioane de oameni, majoritatea studenți, demonstrează în întreaga lume privind schimbările climatice. Greta Thunberg, de 16 ani, din Suedia, conduce demonstrația din New York City.

Sursa:
Csoma Gheorghe, Baia Mare – 670, Editura Helvetica, Baia Mare, 1999.
https://ro.wikipedia.org/
http://enciclopediaromaniei.ro/
https://www.shtiu.ro/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: