„O comunitate vie”

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Duminică, 8 decembrie 2013, la Runcu Salvei, a fost organizat un mare eveniment cultural. Lansarea monografiei localităţii, intitulată foarte neaoş „Fabricat în Runcu Salvei” şi inaugurarea Bibliotecii Comunale.

Câteva menţiuni de responsabilitate pentru această carte care face paşi uriaşi spre vârful clasamentului cărţilor din domeniu. 883 pagini, pe hârtie cretată, copertă cartonată şi supracopertă. Pe coperta I este reprodus un tablou al celebrului pictor bistriţean Marcel Lupşe „Veduta Runcu Salvei”, care în realitate, ca tablou, a fost şi donat, în format 100×100 cm, ulei pe pânză, primarului Anchidim Pavelea. Prefaţă: acad. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Responsabili de proiect: Alexandru Bogdan Bud, Vasile George Dâncu, Leon Pinti. Editura Eikon din Cluj-Napoca. Coordonatori: Vasile Lechinţan, Adrian Onofreiu, Mircea Prahase. Autori: 29 persoane. Printre aceştia: Vasile Sebastian Dâncu, sociolog, fost ministru.

„Un sat cât o fărâmă de veşnicie” – zice Ioan Aurel Pop. Un sat care acordă un mare premiu cultural, „Premiul de la Runc”, începând cu 2011, unui om de cultură care prin opera sa a valorificat spiritual satul românesc. Prozatorul Alexandru Vlad şi-a adjudecat prima ediţie. În 2012 premiul a revenit maramureşeanului (din Vărai!) Ioan Es. Pop, care „cu forţă şi autenticitate, surprinde în poezia sa filonul tragic al satului maramureşean”.

La paginile 67 şi 68 din monografie se face referire şi la inaugurarea Bibliotecii Comunale. „Acum, când scriem aceste rânduri, o veste bună a ajuns la runcani. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”… (avându-l ca director pe Ioan Pintea, poet, scriitor şi manager cultural, originar din Runcu Salvei), înfiinţează, printr-un parteneriat cu Primăria Runcu Salvei… o importantă bibliotecă publică.

În biblioteca din localitate există la această dată un număr de aproximativ 10.000 volume, dintre care majoritatea titlurilor de carte au fost donate de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”… avându-l ca director pe neobositul Teodor Ardelean, fost senator şi membru de vază al Astrei, intelectual cu vastă experienţă în domeniul conducerii bibliotecilor”.

Iată cum reuşesc maramureşenii să-şi extindă inserţiile culturale prin vecinătăţi încărcate de superbii demne de admiraţie naţională! Într-o altă lucrare despre Runcu Salvei „Cartea de la Runc”, Editura Aletheia, Bistriţa, 2002 se menţionează: „La Runc trebuie să vii, să vezi, să ştii şi să crezi”. Ceea ce autorul rândurilor de faţă a făcut din preaplinul inimii, spre beneficiul unei comunităţi exemplare pentru Sufletul Românesc în Mare Lucrarea Lui.

(9 decembrie 2013, eMM)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: