Conferința de presă a proiectului ROMANIA UNIVERSALIS, la Baia Mare

Joi, 5 mai 2022, la Fondul Documentar al Academiei Române din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a avut loc conferința de presă premergătoare concertului susținut de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, în Sala ROTARY a Colegiului de Artă din Baia Mare.

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga

Evenimentul a fost moderat de dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, care a urat „bun venit prietenilor muzicii, artei, culturii și bibliotecii”, felicitându-i pe cei doi artiști „pentru modul în care performează, inclusiv pentru ideea de a se apropia și de Baia Mare, de Maramureș, într-un fel care ne onorează”, considerând, acest eveniment artistic din orașul nostru, „demn de a intra în perenitatea eterului favorabil”. „E aproape un lucru supranatural. Dacă analizăm modul în care au evoluat limbajele culturii, ajungem la concluzia că deasupra limbii, care este principalul instrument de comunicare culturală, sunt altele, cum este și acest instrument pe care îl puneți voi în aplicare pe scenă, ce nu are nevoie de o traductologie, care pune în dificultate înțelegerea oamenilor. Muzica pune în dificultate numai relația dintre sunet și receptorul de sunet, atunci când receptorul de sunet nu are suficienta posibilitate de asimilare a mesajului muzical”.

Pianistul Ștefan Doniga a mărturisit că nu se află pentru prima oară în Baia Mare, în urmă cu 30 de ani obținând aici primul premiu din cariera sa, la Olimpiada de Muzică, considerând deschiderea turneului la Baia Mare „o coincidență frumoasă”. În opinia sa, acest proiect este un mijloc de a plasa ideile și muzica în contextul lumii actuale, dorind să sprijine idei și realități. Pianistul a explicat și sintagma denumirii proiectului ROMANIA UNIVERSALIS, adică România către lume, stabilind setul de valori pe care doresc să îl transmită prin acesta, folosindu-se de muzică și de valoarea acestor lucrări pentru a sublinia nevoia de toleranță, integrare și acceptare, aducând în fața publicului muzica unor compozitori români de diferite etnii.

Călin Ionce, Ștefan Doniga, Diana Jipa

Sub semnul aceleiași întâlniri „mirabile și admirabile” după cum o considera dr. Teodor Ardelean, a luat cuvântul și prof. Călin Ionce, care a dorit să evidențieze profesionalismul celor doi artiști, producțiile foarte bine realizate de aceștia până acum, de la înregistrări, până la videoclipuri, precum și ușurința de a lucra cu astfel de oameni valoroși, care onorează, sperând ca acest eveniment să fie doar un început pentru alte viitoare proiecte, ce aduc în prim plan compozitori români care merită să fie cunoscuți și recunoscuți.

În aceeași pleiadă culturală s-a înscris și cuvântul directorului adjunct al Colegiului de Artă, prof. Dorin Chereji, care a vorbit despre „căldura pregătirii” evenimentului și onoarea de a fi prima gazdă a turneului și, nu în ultimul rând, despre aspectul european al proiectului.

Prof. Sorina Mihuț, coordonator pentru proiecte educative școlare și extrașcolare în cadrul colegiului, a evidențiat implicarea profesorilor și elevilor în activități educative ce aduc plus de bunăvoință, toleranță și prietenie în jurul lor și a mulțumit pentru mijlocirea întâlnirii cu cei doi muzicieni care promovează muzica și cultura românească, anunțând o serie de activități ce vor avea loc la colegiul băimărean.

Prof. Ioan Horvath-Bugheșiu, Asociația Culturală Musica Rivulina, continuă firul promovării acestui eveniment extraordinar, apreciind munca susținută depusă de cei doi artiști pentru a ajunge la un astfel de nivel.

prof. Dorin Chereji, prof. Sorina Mihuț, prof. Ioan Horvath-Bugheșiu

Violonista Diana Jipa, a adăugat la finalul întâlnirii faptul că „muzica românească are un loc binemeritat în muzica universală”.

Concertul desfășurat sub titlul ROMANIA UNIVERSALIS, este primul recital din seria celor zece concerte consacrate creației camerale românești, dedicate celebrării a 15 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, susținute în perioada 5-27 mai în diferite orașe din țară: Baia Mare, Zalău, Satu Mare, Oradea, Arad, Timișoara, Focșani, București, Giurgiu și Râmnicu Vâlcea.

Proiectul inițiat în anul 2019, dedicat promovării diversității și identității culturii române ne propune și în acest an un repertoriu bogat și variat, alcătuit din 11 creații camerale ce aparțin compozitorilor români: George Enescu, Béla Bartók, Walter Klepper, Mihail Jora, Alfonso Castaldi, Theodor Rogalski, Hilda Jerea, Adrian Iorgulescu, Ulpiu Vlad, Dan Dediu, Roman Vlad.

Recitalurile din turneu sunt prevăzute a marca două date cu o deosebită încărcătură simbolică pentru evenimentul istoric pe care proiectul ROMANIA UNIVERSALIS îl celebrează prin această ediție, în turneu fiind incluse zilele de 9 mai, Ziua Europei, și 21 mai, Ziua Mondială a Diversității Culturale.

Proiectul ROMANIA UNIVERSALIS este organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu valorosul parteneriat al canalului Radio România Muzical și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Muzeul Municipiului București, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Filarmonica Arad, Colegiul de Artă Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, Centrul Cultural „Ion Vinea” Giurgiu, Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea, Fundația ACCUMM.

(A consemnat Florina Vanciu, bibliotecar)

Conferința de presă poate fi urmărită accesând:

Conferință de presă: proiectul „ROMANIA UNIVERSALIS”, la biblioteca județeană

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: