In memoriam EMIL GARAMI

EMIL GARAMI
(25 august 1939 – 9 septembrie 2022)

În ziua de 9 septembrie s-a stins din viaţă dr. Emil Garami, un cunoscut şi recunoscut judecător din Jula, de origine română, care în anul 2015 a fost distins cu Ordinul Naţional „Crucea Ungariei” (Magyar Érdemrend tisztikeresztje), care i-a fost atribuită pentru recunoaşterea muncii profesionale şi administrative, dar şi pentru viaţa exemplară a acestuia.

Emil Garami (Gligor) a văzut lumina zilei pe 25 august 1939, în localitatea Bătania, într-o familie mixtă, din părinţi români şi sârbi. Primele patru clase de şcoală generală le-a absolvit în şcoala din satul natal, iar din anul 1950 a devenit elevul şcolii româneşti din Jula, unde a rămas să termine şi liceul, obţinând diploma de bacalaureat în anul 1958.

„De la sfârşitul clasei a treia de liceu am decis că voi deveni avocat. În primii ani ai liceului am avut şi o înclinaţie spre jurnalism, am scris multe articole pentru gazetă (Libertatea Noastră şi Foaia Noastră – nota red.), mai ales despre sport, am făcut relatări despre meciurile de fotbal de la cămin. Colegii mei de clasă le-au citit cu mare plăcere. Mult timp am fost membru activ în trupa de teatru a liceului, am jucat roluri în diferite piese. Odată m-am jucat şi cu ideea să mă fac actor. Spre marea mea bucurie, la prima încercare am fost admis la Universitatea de Drept din Seghedin”, a declarat Emil Garami într-un interviu din „Foaia românească”, realizat în anul 2009.

A studiat la Universitatea de Drept din Seghedin între anii 1958 şi 1963. După obţinerea diplomei de jurist, a lucrat la Tribunalul din Bătania doi ani ca notar şi 19 ani ca judecător. Din vara anului 1978 a fost însărcinat cu conducerea Tribunalului din Bătania, iar în 1979 a devenit secretar de tribunal. În 1984 a devenit judecător la Tribunalul Judeţean Bichiş, din oraşul Jula. Profilul dumnealui a fost dreptul penal, iar din luna mai a anului 1992 a devenit şeful grupului de executare a pedepselor. Mai mult de 45 de ani a lucrat la tribunal, dintre care 43 de ani a fost judecător. În anul 2009, la vârsta de 70 de ani s-a retras din câmpul muncii pentru a-şi petrece anii bătrâneţii alături de familia sa.

În anii 1970-80, Emil Garami a făcut parte din Consiliul general al Uniunii Democratice a Românilor din Ungaria, fiind un membru activ al comunităţii româneşti din Bătania.

Cu soţia sa, doamna profesoară Irina (născută Isai), s-au cunoscut încă în anii de căminişti la Jula. S-au căsătorit în anul 1963, în satul natal al soţiei, la Săcal. În anul 1969 li s-a născut singura fiică, Veronica, devenită mai târziu şi ea profesoară. Singura fiică le-a dăruit un nepot soţilor Garami, pe Cornel, care le-a înfrumuseţat anii de bătrâneţe.

Emil Garami a fost toată viaţa lui un om drept, înţelept, echilibrat, pentru care ştiinţa, cinstea, profesionalismul au fost valori fundamentale.

Trupul lui neînsufleţit va fi aşezat la odihnă veşnică în ziua de sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 14.00, în cimitirul ortodox din Oraşul Mic Românesc din Jula.

Fie-i ţărâna uşoară şi amintirea veşnică!

Redacţia Foaia românească – Ungaria

Sursa: Foaia românească – Ungaria
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: