Din drag de Eminescu

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

dr. Teodor Ardelean

În deplasarea avută în Scoţia, prilejuită de deschiderea primei biblioteci româneşti în Marea Britanie*, printre multe alte lucruri interesante şi de folos cultural, am putut descoperi şi amplitudinea cultului poporului scoţian pentru cel mai important poet al său Robert Burns. Citisem prin ghiduri, atlase, monografii, îi parcursesem întreaga operă tradusă în limba română, dar diferenţa dintre informaţia livrescă şi cea reală a fost colosală.

Toţi scoţienii din ţara lor, dar şi cei duşi de viaţă în orice depărtări, îşi aduc aminte miraculos de ziua de 25 ianuarie, cea mai importantă pentru sufletul scoţian, pentru că în acea zi istorică s-a născut bardul lor, poetul naţional, favoritul nr.1.

Astfel încât, se apreciază că niciun scoţian din lume nu lipseşte de la o astfel de cinstire. Prin pub-uri tradiţionale, restaurante, cluburi, spaţii relativ culturale, biserici, şcoli etc. se adună, ca aduşi de un adevărat instinct naţional, să-l recite, să-l cânte, să-l povestească, să-l sădească, să-l reamintească… pe idolul lor cultural.

Mai mult decât atât, în întreaga lume, sunt peste 100.000 de scoţieni înscrişi în cluburi, care-i poartă numele, dispersaţi în peste 20 de ţări. Toţi aceştia organizează serbări de amploare (urmate şi de petreceri), căci Burns a fost un poet petrecăreţ.

01_Mihai_Eminescu_04f7d970c9Îmi amintesc, acum, de toate acestea şi am cugetat şi în serile de la Glasgow, alături de românii ce vieţuiesc în această minunată ţară, ce bine ne-ar prinde nouă românilor înrădăcinarea mai adâncă lângă marele tezaur eminescian. Da, în sfârşit o faptă bună – Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a fost transformată în Zi Naţională. Cam târziu! Basarabenii au făcut-o încă din 1991! E un nou început pentru sufletul românesc?!

Cred din toată fiinţa că acest început trebuie însoţit de activităţi cât mai populare, mai plăcute, mai atractive, mai sincere, mai calde, mai curate. Eminescu se învaţă uşor, e limba română cea aurită în versurile sale, se recită uşor, se cântă uşor. Să facem mai mult, mai distins şi mai destins în această zi şi ne vom obişnui treptat cu drumul pe care să-l parcurgem pentru a nu-l lăsa pe Eminescu în urma lui Burns. N-o merită. Poezia eminesciană este de o altă factură, dintr-o altă categorie de valori. Cine nu crede, să-l citească pe Burns şi apoi să întemeieze o „întâmplare culturală” omagială celui ce merită Marele Omagiu.

Departe de noi gândul de a trece cu ignoranţă pe lângă miile de evenimente superbe pe care le aduc omagiu profesionişti şi „amatori de serviciu ai acestei zile” (în principal elevii!), dar simt că avem nevoie să evadăm şi spre altceva. Altceva ce trebuie să înceapă, să se dezvolte şi să se tradiţionalizeze. Poate aşa mizerabilii detractori eminescieni se vor mai retrage în bârloagele lor lipsite de Bine – Adevăr şi Frumos.

*23 noiembrie 2010 – Inaugurarea Bibliotecii „Ioan Alexandru” din Glasgow, Marea Britanie

(15 ianuarie 2011)

Scrie un comentariu